pondělí 20. prosince 2010

Černá omáčka

Tak tohle je recept na tradiční černou omáčku, kterou dělala moje babička.
Nejlepší je s vánočkou a může být i studená.
Babička do ní dávala dědečkovi hlavu z ryby, ale já jí dělám bez ní.
Tahle omáčka je pro mne zkrátka krásnou vánoční nostalgií.
1 litr vody
1 mrkev
1 petržel
1/4celeru
badyán
Všechno vaříme asi jednu hodinu, aby vývar byl hodně silný.
Scedíme a do vývaru dáme:
asi dvě hrstě vlašských ořechů, celých
asi hrst rozinek
a hrst sušených švestek
necháme povařit
1 kus perníku na vaření rozmočíme asi ve 3/4 litru vody
pak přendáme na cedník a propasírujeme do omáčky.
Všechno dobře promícháme. Přidáme asi dvě lžíce sirobu, pokud nemáme, bude stačit med.
Dochutíme cukrem.
Omáčka je sladká, takže nesolíme.
Pokud ji někdo děláte jinak, pochlubte se.
Přeju dobrou vánoční chuť.

2 komentáře:

  1. Milá Tinko, díky moc za ten recept. Pamatuju si, že omáčku dělala moje babička, ale nikdo už přesně neví, jak. Děkuji!
    A ty polštářky budou super, už se na ně teším.
    Moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Martinko, tvoje zprávička dorazila, děkuji!
    Pa H.
    PS: odpovídat můžeš rovnou ke komentářům :o)

    OdpovědětVymazat