sobota 20. září 2014

Brusinkový džem podle babičky

Ahoj moje milé,
přicházím s tím trochu pozdě, ale chci se s vámi podělit o výborný recept na brusinkový džem.
Dostala jsem plnou bedýnku brusinek.

Udělala jsem z nich džem ke svíčkové podle babičky.
A tu je recept:

Řádně přebrané brusinky dáme vařiti s trochou vody, necháme pouze přejíti var.
Pak je sítem na porculánovou neb kamennou mísu vybereme.
Do šťávy zbylé z brusinek dáme na 1 kg brusinek tři čtvrti až jeden kilogram cukru, několik lžic rumu a necháme povařiti.
Povařený cukr nalijeme na brusinky, ještě vlahými plníme sklenice a dobře zavázané uložíme.

Já jsem brusinky s cukrem nechala ještě chvíli přejít varem, aby to byl takový džemík.

Brusinky jsou opravdu výborné a já je můžu jíst skoro ke všemu. :-)

Mějte krásný víkend.
Tina

3 komentáře:

  1. Tinko, také je tak dělám - podle mamky.... A mohu je také s trochou šlehačky, jako dezertík! Hezký podvečer, Maru

    OdpovědětSmazat
  2. Tinko, vypadá to naprosto skvěle, u nás brusinky milujeme všichni, a nejen k té svíčkové... Ale musela bych je jít koupit...
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětSmazat
  3. To je nádhera, tolik kuliček. Já dělám falešné brusinky z červeného rybízu.

    OdpovědětSmazat