čtvrtek 22. července 2021

Kulinářské zastavení

 Švýcarsko

Už několikrát se mi poštěstilo navštívit kamarádku ve Švýcarsku. Žije tam už dlouho a pochytila hodně ze zvyklostí místních.

Švýcarsko je krásná země, alespoň pro mne je příjemné brouzdat po horách, malých městech, zajímavostech.

Tentokrát se chci zaměřit na jejich kuchyni. Čokoláda a sýr, to je prostě báječné. Nemůžu si nikdy odpustit návštěvu čokoládovny La Maison Cailler. Mojí nejoblíbenější částí prohlídky je závěr, tedy ochutnávka. Poblíž je také sýrárna Gruyéres. Vždycky říkám, že mám nejraději ty tvrdé kůrky ze sýra. Kdyby mě pustili do skladu, okrájela bych si jen ty kraje. Mňam.

Na trzích se dá koupit spousta báječných sýrů, klobásek, salámků, výborné slané i sladké koláčky. Jejich pusinky "meringues" ze šlehaných bílků s různými příchutěmi jsou nepřekonatelné.

Kamarádka vždycky vaří naše oblíbené fondue, přičemž říká, že báječnou ingrediencí je přidat trochu naší slivovice. No nevím. Víno je víno. :-D

Jejich kombinace různých salátů jsou také báječné, jenom řapíkatému celeru jsem nějak nepřišla na chuť.

Mám ráda sladké a proto peču koláč z křehkého těsta s jablky. Dobrá je i slaná varianta se sýrem.

Křehké těsto je jednoduché:

250 g polohrubé mouky, 100 g másla, 2 lžíce sádla, a 3 lžíce studené vody.

Vychlazené těsto rozválíme na placku a dáme do koláčové formy. A přepečeme asi 15 minut.

Jablečná náplň: asi kilo jablek vykrájíme, oloupáme a nakrájíme na plátky. S jablky smícháme osm lžic cukru krupice, rozložíme na předpečené křehké těsto. Takto pečeme asi 15 minut. Zalejeme směsí ze dvou lžic cukru, 1 vejce, asi 125 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky. Pečeme asi dalších 15 minut.

Sýrová náplň: jednu cibuli nakrájíme na kostičky, necháme zesklovatět na troše oleje, posypeme červenou paprikou (špetka), nastrouháme 150 g sýra ementál a 150 g gruyére. Můžeme použít i nivu, kdo má rád. Na těsto nasypeme polovinu sýrů, na to cibulku a zbývající sýr. Zalejeme rozmíchanými dvěma vejci, 125 ml mléka, 125 ml smetany, lžící mouky, trochu soli. Pečeme asi 20 minut

Výborný je také raclette. Na originální chuť je třeba koupit raclettový sýr. Ale osvědčilo se mi i Blaťácké zlato. Na trhu se sýr rozpouští na takovém speciálním stojánku a okrajuje na uvařenou bramboru. Snad budu mít zase příležitost něco na trzích vyfotit.

Snad se někomu tohle trochu zmatené povídání líbilo.

Krásné prázdniny.

Tina

 

1 komentář:

  1. Tino, ahoj. Můj nejstarší syn pracoval dva roky ve Švýcarsku a vozil nám místní dobrůtky - hlavně čokolády a sýry. To byla dobrota ! To je fajn, že tam máš kamarádku a můžeš k ní jezdit, jak bude možnost, jeď. Já bych taky okrajovala ty kůrky...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat