Po čtyřech dnech vyjedená lednička, vyjedená spíž a absolutní nechuť vyjet na nákup. Tak co dělat? Jedině domácí houstičky, které se u nás konzumují ve velkém.
Recept je jednoduchý:
dávám 1 kg hladké mouky, 2 malé lžičky soli a promíchám
550 ml vlažné vody, 110 g sádla, balíček čerstvého droždí
a vajíčko na potření
Do mouky se solí udělám důlek, rozdrobím droždí a zaleju trochou vody. Rozmíchám na jemnou kašičku a nechám vzejít kvásek.
Pak do toho přidám vodu a sádlo (trochu změklé).
Pořádně uhnětu, nechám nakynout a pak ukrajuju kousky, rozválím na dlouhý váleček a umotám housku.
Návody na umotání housky najdete na internetu, tak už sem nedávám. Sama v tom nejsem zatím tak zručná, jak bych chtěla.
Houstičky nechám ještě chvilku dokynout na plechu, potřu rozšlehaným vajíčkem a šup do trouby.
Podle velikosti housek a zkušeností s vaší troubou (používám horkovzduch) nechám na 160 stupňů asi 12 minut péct. Prostě musí být do zlatova.
Snad se někomu bude recept hodit. :-)
Tina
Tino, houstičky vypadají lákavě, mňam. Zjistila jsem, že jsem v minulém komentáři tykala, tak nabízím tykání. Souhlas ?
OdpovědětVymazatDěkuji, jsem pro .-D
Vymazat